Local View

Ny skånsom behandling til akutte blodpropper i lungerne

18/08/22 – Producer: AUH
aarhus universitets hospital
Blodpropper i lungerne behandles som oftest med blodfortyndende medicin, blodpropopløsende medicin eller operation. Nogle patienter har imidlertid forhøjet risiko ved disse indgreb, og derfor har Asger og hans kolleger fra Hjertesygdomme arbejdet på at udvikle og teste udstyr til at suge blodpropper ud af lungerne gennem et langt plastikrør, der føres op til lungernes blodkar fra en blodåre i lysken.

Udstyret er fortsat i udviklingsfasen, men et lignende system er nu godkendt til klinisk brug, og Aarhus Universitetshospital har som det første hospital i Danmark taget behandlingen op.

En af de patienter, som foreløbig har fået fjernet blodpropper i lungerne er Asmira, der er tvillingegravid og oplevede at få mere og mere åndenød. En skanning afslørede, at hun havde flere blodpropper i lungerne. Hun blev sendt til Aarhus og fik suget blodpropperne ud ved det lille indgreb i lokalbedøvelse. Asmira er nu godt halvvejs i sin graviditet og både mor og tvillinger har det godt.

I videoen viser afdelingslæge Asger Andersen hvordan Asmiras lunger så ud før og efter indgrebet og forklarer, hvordan udstyret til at suge blodpropper ud af lungerne virker.
Video: Tonny Foghmar

Embed denne video
Kopiér